Onze Werkplaats

In het zonverlichte atelier kunnen Noud Peters en zijn team voor alle denkbare producten zorgen. Het is een verademing voor de goudsmeden om in zo’n mooie werkplaats te kunnen werken. De overvloed aan licht zorgt ervoor dat de goudsmid zijn werk goed kan bekijken. Door gebruik te maken van de nieuwste technieken zijn zij in staat hoogstaande producten te leveren. Noud Peters is al van begin af aan gedreven om een moderne werkplek te creëren voor zichzelf en zijn personeel. De apparatuur wordt wereldwijd ingekocht. Door gebruik te maken van onder andere laserlassen, microzetten en machinaal graveren is al het denkbare werk mogelijk. Het laserlassen biedt de mogelijkheid tot snelle en goedkope reparaties. Ook is laserlassen zeer geschikt voor restauratie van zilveren en of gouden voorwerpen.

Optisch zetten oftewel microzetten is een techniek waarbij niet alleen de kwaliteit van gereedschap belangrijk is maar natuurlijk ook het vakmanschap. Om in staat te zijn de mooiste microzettingen te creëren maken wij gebruik van de Microscoop en Gravermach.

Gravermach is een gereedschap dat ervoor zorgt dat we de krachten die nodig zijn om microzettingen te maken met meer beheersing kunnen zetten. De microscoop is onmisbaar voor optische zettingen aangezien we tot een maat van 0.5 mm doorsnede zetten; en ons gezichtsvermogen beperkt is. Door gebruik te maken van de microscoop zijn wij in staat lange tijd achter elkaar met hoge snelheid microzettingen te maken.

Machinaal graveren en handmatig graveren is ook een onderdeel van ons werk. Machinaal graveren wordt voornamelijk gebruikt bij massaproductie van voorwerpen zoals het prijzenzilver voor een Gildedag. Doordat een machine de uit te voeren taak non-stop kan uitvoeren biedt dit een consequent goede kwaliteit van ons graveerwerk. Voor de complexere graveerklussen maken wij nog steeds gebruik van graveersteker en hand. Handgravures worden voornamelijk toegepast op koningszilver, trouwringen en de lastig bereikbare plekken in verschillende voorwerpen. Ook bij herstel graveerwerk wordt er door de goudsmid gebruik gemaakt van handgravure.

Door de snelheid waarmee tegenwoordig gewerkt moet worden is de ouderwetse graveersteker vervangen door de Gravermach. De Gravermach maakt het voor de goudsmid makkelijk om lange tijd achter elkaar hoogstaande kwaliteit te leveren zonder het overbelasten van de handen.

Bekijk hier de foto’s van ons atelier.